Makanan cina

Mee sup

Mee kari

Mee kicap

Mee goreng

Mee kicap

Kueh tiaw goreng

Kueh tiaw sup

Kueh tiaw kari

Kueh tiaw kicap

Laksa

Carrot kuih

Bihun diletakkan dalam kuah laksa

Bihun goreng letak telur goreng & dipotong ,ditabur cili ,bawang goreng

Bihun sup

Bihun kari

Chee cheong fun

Chee cheong fun berinti sengkuang,sayur-sayuran

Wantan sup

Wantan ayam

Wantan dengan bebola kulit wantan goreng atau didalam sup

Bebola wantan



Sos cili extra pedas Abc ,letakkan halia
Cili jeruk,masukkan dalam balang dengan air jeruk.
Lada sulah boleh diletakkan sendiri
Petis udang cap budak terbang

Sup untuk kuehtiaw,mee,bihun boleh gunakan ikan bilis yang direbus sampai hancur,tapis tulang ikan bilis kerana ianya tajam,atau gunakan ikan bilis rebus sampai hancur dan sup ayam direbuskan
Letakkan banyak hirisan halia bentuk bulat dalam sup ikan bilis tersebut
Mee goreng letak tauge yang tidak dimasak atau gaulkan dengan minyak,telur,bawang goreng,cili
Bihun letak tauge yang tidak dimasak atau gaulkan setelah dimasak,telur dipotong panjang
Mee kicap letak tauge tidak dimasak,sup ayam,semangkuk tauge yang diletak kicap,sup.
Kuehtiaw goreng letak tauge tidak dimasak dan gaulkan supaya berminyak,telur dan kucai
Dalam sup letakkan hirisan daun bawang,hirisan batang bawang serta bawang goreng
Laksa tumis dengan minyak,ricik bunga kantan halus,letak ikan sardin,kembong atau ikan curut
Karrot kueh digoreng letakkan minyak,kicap cair,kicap pekat,lada sulah,telur,air,sup pekat,tauge tidak dimasak diatasnya untuk rangup.
Chee cheong fun diletakkan minyak bijan,biji bijan yang tidak pahit,udang kering yang digoreng pedas manis,sos cili pekat pedas,sos manis coklat,sos cili biasa.dan diletakkan sedikit kuah cili jeruk didalamnya bersama cili jeruk berwarna hijau untuk rasa yang sedap
Chee cheong fun diletakkan minyak yang banyak untuk menggulung .
Chee cheong fun berinti diletakkan inti sayuran didalamnya dan digulung
Wantan sup diletakkan ayam ,atau bebola wantan goreng atau bebola wantan sup
Ayam untuk wantan ,direbus dan digoreng kulitnya hingga menjadi coklat seperti ayam yang digantung diatas tempat penyangkut
Bebola wantan dibuat dengan menggiling tepung,di atas meja stainless steel ,dipotong dengan pemotong beroda seperti pemotong kain,disapu telur pada bahagian dalam kulitnya dengan berus plastik,diletak udang blender menjadi inti dengan sukatan sesudu,dilipat bucu kulitnya dan digoreng dalam minyak hingga timbul,ditoskan.kulit wantan tidak rangup,ianya tebal sedikit.
Bebola wantan direbus didalam air diletak dalam sup ,sama prosesnya cuma tidak digoreng
Bebola untuk cili pedas yang diisi bebola jenis leper,
bebola bulat,bebola bulat saiz besar 5x berkulit goreng berwarna beige ,terung direbus letak bebola panjang ikan parang,taufu biasa letak bebola,taufu tidak digoreng keras dan sumbatkan bebola jenis panjang bulat ,terung rebus,terung goreng potong bulat,bendi belum dimasak disumbat bebola panjang,bebola bentuk empat segi lembut,bebola empat segi keras,bebola leper bulat tetapi kecil dari daging burger,bebola jenis 4 segi keras bergulung
Mee jangan ada rasa kapur
Kuehtiaw tidak menyerap kuah,saiz panjang,tidak pecah, ketika didalam sup
Kuehtiaw saiz kecil untuk letak dalam sup,kuehtiaw kicap.
Kuehtiaw saiz besar untuk dimasak secara goreng,kenyal,tidak menyerap kuah,tidak pecah atau terserpih,terputus,tidak melekat banyak serta tidak terlerai dan panjang.
Laksa kenyal,licin tidak putus dan tidak pecah ketika didalam sup
Bihun bila digoreng tidak pecah dan putus,digoreng dengan penyepit atau sudip yang tidak diangkat ketika menggoreng atau cara rendaman bihun tersebut
Rebus beberapa ekor ayam dan angkat,leraikan isinya letak dalam sup ketika dihidang dalam mangkuk bersama  hirisan daun bawang tanpa dimasak,batang daun bawang,batang sup hiris,bawang goreng,tauge tidak dimasak direndamkan dalam sup panas.
Celup,celur & toskan bihun,mee atau kuehtiaw supaya dipanaskan sebelum dimasukkkan dalam sup,sentiasa panaskan api dengan perlahan untuk air panas untuk mencelur.gunakan bekas stainless steel bertutup banyak untuk letakkan sup,air untuk mencelur dan kuah.
Letakkan tauge dalam baldi berisi air,kemudian ambil & letak tauge yang belum dimasak didalam sup dan rendamkan ketika dihidang
Karrot kueh bukan diperbuat dari nasi ,kenyal,tidak berbiji ketika dipecahkan,melantun,seperti diletakkan agar-agar didalamnya,bahagian bucunya akan pecah sedikit ketika menggoreng,sedikit hangit dan tidak pecah walaupun dicucuk,ianya menyerap 40%  kicap cair,kicap pekat,lada sulah,air .diletakkan sup pekat untuk menggoreng didalamnya beserta bahan-bahan diatas untuk gorengan seterusnya.
Letakkan sup kacang dalam mangkuk kecil untuk wantan mee berkicap,tetapi jangan diberi kacangnya
Laksa ditumis dan diletakkan minyak diatasnya tebal 3-4cm,di gaul kuahnya dan diambil minyak diatasnya dan dituang ke dalam mangkuk
Laksa gunakan asam keping yang tidak direbus hancur dan masih kenyal serta bunga kantan,daun pudina
Bebola ikan parang kecil diletakkan 6 biji di dalam kuehtiaw ,bihun,mee sup
Sos cili  & bebola ikan jangan ada rasa masam
Kuah jeruk cili mestilah manis,boleh dihirup tetapi tidaklah banyak dan tidak masam ,pahit,tidak berbuih kuah jeruknya
Bawang merah digoreng segar
Minyak goreng bawang putih letak atas wantan mee & diatas sayur sawi goreng
untuk karrot kueh,letakkan minyak didalam bekas stainless steel di tepi bucu kuali untuk sentiasa panas dicelup dengan scrapper dan direnjiskan ketika memasak karrot kueh
Dalam wantan mee,jika dituang minyak,ianya akan cepat berjalan dari tengah lalu menitik ke tepi pinggan dan berkumpul disana.
Chee cheong fun biasa cuma diletakkan cili jeruk dan bawang goreng,serta kuahnya.
Bebola kepingan empat segi tidak bergulung diperbuat dari ikan bilis berwarna cerah lebih sedap ,berbanding bebola empat segi berwarna gelap yang lama,lebih liat,masuk angin dan rasa ikan bilisnya lebih kuat didalamnya dan ada rasa minyak tengik
Hiriskan daun bawang dan batang bawang ,letak ayam direbus yang telah dicarikkan isinya,bawang goreng,tauge belum dimasak  direndamkan ke dalam sup ikan bilis bersama ketulan halia dipotong bulat yang terdapat dalam sup dihidangkan dengan segenggam mee,kuehtiaw,bihun,masukkan dalam penapis,letak dalam air menggelegak supaya ianya menjadi panas seketika,toskan dan masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan sup ikan bilis yang panas.
Cili jeruk hendaklah gunakan cili di bahagian tengahnya saja ,dibuang hujung runcingnya serta dibuang seluruh bahagian tangkainya dan diletak dalam bekas cili jeruk.
Bebola jejari kek ketam diperbuat dari ketam serta isinya rasa seperti isi ikan kerisi seperti diperbuat dari adunan bahan tadi mempunyai banyak serat saiz halus 1 dari 10 saiz acuan mee yang diadun menjadi jejari kek ketam seperti diperbuat dari tepung yang diuli dan ditekankan melalui muncung tajam acuan  saiz 1/10 acuan mee yang mempunyai bekas yang besar,adunan serat disusun berlapis-lapis daripada berlapis serat tadi dan dibentuk menjadi jejari ketam bersegi.
Karrot kueh; hidangan lain ialah tauge digoreng yang tidak layu,diletak sup cair dari periuk & berkicap cair tidak pekat ,diletak minyak goreng bawang putih,telur goreng diletak lada sulah,hias dengan bawang kecil goreng,daun bawang,hirisan batang daun bawang,sos cili Abc extra pedas,dituang diatasnya,letak dalam piring bujur, & sepiring kecil sos cili Abc.serta satu lagi hidangan ialah bahan sama iaitu tauge digoreng tanpa telur.
Bihun mudah lerai ,digoreng dengan halia dengan jumlah banyak tetapi dihidang tanpa halia dalam hidangan serta diletakkan kucai & tauge.
Lada sulah pilih yang sedap serta kurang berisi beras didalamnya.

Kuehtiaw digoreng kering dengan kicap hingga menjadi hangit dihujungnya,letak kulit udang banyak & isi udang yang diblender hancur hingga halus dalam kuehtiaw goreng,telur scramble digoreng dengan lada sulah sehingga menjadi banyak buih dan diletak banyak halia didalamnya tetapi tiada halia dalam hidangan,udang yang dibuka kulitnya separuh diletak diatasnya,sayur kucai,tauge digoreng yang tidak layu,hias dengan hirisan daun bawang,batang bawang,lada sulah,cili jeruk & sos Abc extra pedas dalam piring kecil.
Kulit wantan digoreng mempunyai buih udara yang banyak.


Bebola ikan parang :
Bebola kecil ikan parang putih pekat,tekstur kasar
Bebola kecil putih jernih pekat
Bebola kecil putih pekat berkulit goreng seperti warna beige
Bebola 5x saiz putih pekat kulit goreng beige
Bebola 5x saiz putih jernih
Bebola 5x saiz putih pekat kulit beige
Bebola bentuk burger tetapi kecil,leper ,putih jernih
Bebola bentuk burger tetapi kecil,leper ,putih jernih,berinti cili dipotong dadu melekat didalamnya Bebola bentuk bujur bulat berinti cili dipotong dadu melekat didalamnya
Jejari kek bebola ketam
Taufu dibelah 2 cara menegak :
Taufu berkulit goreng warna beige keras berongga besar
Taufu putih padat berkulit separuh keras tidak digoreng
Taufu putih berkulit beige sederhana goreng berinti bebola ikan parang warna putih jernih
taufu padat berkulit putih separuh keras berisi bebola
Cili belum dimasak & dicelur berinti kek bebola ikan parang warna putih jernih
Bendi belum dimasak berinti jejari kek  bebola ikan parang putih jernih
Terung panjang direbus berinti kek jejari bebola ikan parang warna putih jernih
Terung panjang digoreng dibelah bulat
Bebola keping 4 segi bergulung keras
Bebola keping 4 segi separuh keras
Letakkan dalam bekas berdiri buatan stainless steel,dengan suhu bilik, begitu saja dan boleh diambil apabila perlu





Mesin untuk menguli tepung dan membuat bebola ikan ,dengan kelajuan yang boleh dilaraskan,diuli lama hingga menghasilkan buih-buih oksigen didalam tepung,letakkan kipas untuk tidak panas ketika menguli.

Ambil ikan parang paling besar rebuskan & selepas direbus,letakkan dalam besen besar dan skup pakai sudu untuk membuat bebola ikan.letak kerusi rendah dan kipas.




Kuih cina berinti boleh letakkan doh diatas dulang saiz 6 kaki dan disapu telur dengan berus plastik untuk menjadikannya kuih berkilat,diletakkan atas meja.ianya boleh dibuat sambil berdiri


Gunakan peralatan stainless steel untuk lebih tahan lasak dan pastikan luas untuk meletakkan pinggan mangkuk dan peralatan.

aku perlukan wang dan makanan,akaun number bank rhb : 158048-0006579-9,maybank akaun : 164191970175 dan public bank






















Comments

Popular Posts